Laman Qaseh Sueci

laman ini terbina atas rasa rindu..rasa kasih..rasa sayang..rasa cinta …dan rasa bahagia…mengingatkan ttg dirinya

Berserah PadaNya Mac 24, 2010

Filed under: berserah padaNya,KATA HIKMAH & RENUNGAN — sueci adlishah @ 2:11 pm
Tags:

Andai seluruh ungkapan kita ucapkan untuk memuja dan memuji Yang Maha Agung, pasti kata-kata kita tidak akan mencukupi untuk itu, kerana DIA MAHA SEMPURNA Segalanya.. Semoga kita termasuk dalam golongan org yang mengenal kehebatan dan kebesaran MAHA PENCIPTA, sehingga tidak ada jalan bagi kita untuk sombong dan takabbur. Semoga DIA memberikan pemahaman bagi kita bagaimana mengharungi hidup di alam fana yang hanya sekali dan seketika ini.

BERSEDIA

Jiwa harus bersedia menghadapi sesuatu yang sesuai dengan keinginan kita. Juga dengan harus bersedia menghadapi sesuatu yang tidak sesuai dengan keinginan kita. Sesungguhnya kehidupan ini tidak selamanya sesuai dengan keinginan. Kita mahu banyak harta tetapi yang berlaku kita banyak hutang. Begitu banyak hal-hal yang tidak kita inginkan namun tetap berlaku. Tetapi ternyata yang tidak kita inginkan namun tetap berlaku. Tetapi ternyata yang tidak baik bagi kita belum tentu tidak menurut ALLAH. Siapa tahu DIA akan menggantikan yang lebih baik. “ boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia lebih baik bagimu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia buruk bagimu “ Tugas kita hanya dua. Meluruskan niat dan Menyempurnakan ikhtiar. Yang terbaik hanyalah ALLAH YANG MAHA TAHU. Punya keinginan adalah yang baik, tetapi kalau kita merasa tahu atas yang terbaik itu bukan sikap org yang beriman.

REDHA

Kita harus redha/rela dengan ketentuan ALLAH yang telah ditetapkan. Walaupun kita tidak redha, ketetapan itu telah terjadi. Sebahagian orang menderita bukan kerana tidak mahu menerima kenyataan. Hati “sakit” kerana keinginan kita tidak tercapai, tidak akan menyelesaikan masalah. Kalau sesuatu sudah terjadi, maka yang mesti di ingat adalah bagaimana menghadapinya dengan cara terbaik kita! Jadikan hal tersebut bermanfaat buat diri kita, dan hati redha menerima kenyataan. Setiap kejadian terjadi atas izin ALLAH, dan ALLAH tidak pernah menzalimi hamba-hambaNYA. Redha bukan bererti pasrah, tetapi untuk kekuatan mental menghadapi realiti. Kita tidak dapat memaksa diri untuk menghadapi kejadian dengan cara terbaik kita.

JANGAN MENYUKARKAN DIRI

Andai kita lalai, kita lebih banyak menderita kerana kita sendiri yang berfikiran begitu. Kita sering menggambarkan masalah dan menghabiskan waktu untuk melayani angan-angan sendiri. Jangan menghadapi masalah dengan sikap yang boleh menimbulkan masalah baru. Jika ketika ada masalah, maka mudahkanlah kerana ALLAH tidak akan membebani hamba-hambaNYA kecuali sesuai dengan kemampuannya.

EVALUASI DIRI

“ALLAH TIDAK MENCIPTAKAN SESUATU DENGAN SIA-SIA”. Jadikan setiap yang terjadi menjadi bahan untuk mengevaluasi diri ke arah yang lebih baik. Jadikan sebagai untuk evaluasi diri ke arah yang lebih baik. Jadikan sebagai untuk evaluasi kekurangan diri kita selama ini, dan selalu berusaha meningkatkan kemampuan. Sekiranya kita di timpa musibah, maka kita harus selalu bertanya mengapa hal itu terjadi, segera lakukan evaluasi diri dan carilah hikmah sebaliknya.

HANYA ALLAH SEBAGAI SANDARAN

Persoalan yang kita hadapi sebenarnya salah satu jalan untuk dapat memperbaiki diri iaitu ilmu bertambah, pengalaman bertambah dan kematangan bertambah. Di beri nikmat kita BERSYUKUR (syukur itu kebaikan). Diberikan ujian kita BERSABAR (sabar itu kebaikan). Tidak ada yang kita takuti dalam hidup ini kecuali takut kita tidak mampu mengevaluasi diri, takut tidak sabar dan takut kita tidak mampu dekat dengan ALLAH SWT. Masalah terbesar dalam hidup kita adalah ketika kita tidak berhasil memperbaiki diri dan tidak mampu mendekati ALLAH YANG MAHA MENOLONG hamba-hambaNYA…

Advertisements
 

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s